Introducere

Raspberry Pi reprezinta numele unei serii de dispozitive electronice de mici dimensiuni (dimensiunea unui card de credit) care indeplinesc functiile unor mini-calculatoare electronice, pe care se pot instala versiuni speciale de sisteme de operare adaptate (portate) procesoarelor si arhitecturii acestui tip de sisteme electronice- ARM Linux - care poseda arhitectura tip ARM (ex.: Raspberry Pi 1 este dotat cu procesor ARM v6, in timp ce versiunile ulterioare de Raspberry Pi sunt dotate cu procesoare tip ARM v7, respectiv v8).

Aceste sisteme hardware sunt disponibile pe piata la preturi accesibile practic oricui (aproximativ 25 Euro) si lor li se pot conecta toate dispozitivele de I/O care se ataseaza in mod obisnuit unui PC obisnuit, cum ar fi tastatura USB, mouse, monitor etc. Comparati acestea cu pretul si puterea de calcul oferita de primele calculatoare personale din anii 90, respectiv sistemele dotate cu procesoare Pentium 1, ce atingeau o frecventa de 100-200 MHz.

Folosind scripturile create de catre David Spencer, usor modificate, sursele kernel-ului Linux pentru Raspberry Pi si "cross-compilarea" utilizand instrumentul software pentru sistemele Embedded Linux Buildroot, am creat pachetele de instalare a sistemului Slackware ARM pe sistemele Raspberry PI, de diferite versiuni. Le puteti gasi mai jos. Mentionez ca pe Raspberry Pi 1 trebuie instalata versiunea Slackware ARM 14.2 (versiune "soft float") , in timp ce pe Raspberry Pi 2, 3, etc., este necesara instalarea ultimei versiuni a sistemului de operare Slackware ARM, si anume versiunea "current" ("hard float").

Avand in vedere consumul redus de energie, al unui sistem Raspberry Pi, acest aspect il face ideal pentru configurarea acestuia ca server/router intr-o retea locala/de apartament, iar in cazul in care optati pentru sistemul de operare Slackware ARM, puteti avea acces la toate serviciile generice ca HTTP, MySQL, FTP, rsync, e-mail etc, pe care le ofera un server Linux/Unix profesional. Acest lucru il transforma intr-un instrument didactic ideal pentru a invata sa utilizati servere de tip Linux intr-o gama larga de roluri respectiv de configuratii. Pentru ajutor in acest sens ma puteti contacta prin e-mail la adresa afisata in cadrul paginii initiale.

Modul de instalare a sistemului Slackware ARM pe dispozitivele Raspberry Pi

Sectiune in lucru

Pachetele sursa folosite pentru instalare - DOWNLOAD

Pachetele utilizate la instalare pot fi descarcate de la aceasta locatie: DESCARCARE

Aceasta pagina a fost ultima data modificata in data: 24 Mai 2019 <razvan[at]sfinxalb.ro> Vizitatori: 145